Десет начина да пием кафе

Италианецът консумира по 4,9 кг кафе годишно. Въпреки че се смятат за откривателите на еспресото обаче жителите на Апенините съвсем не са рекордьори по пиенето му.

Шампиони са скандинавците, които консумират по 14 килограма кафе на човек годишно. Това означава 9 чашки дневно. Италианците обаче са категорични, че именно те са най-добрите майстори по приготвянето му в света .

Една чашка еспресо съдържа средно между 40 и 80 mg кофеин. За направата му са необходими 42 зърна добре изпечено и смелено кафе. Приготвянето на перфектното еспресо в Италия се извършва, следвайки правилото "5 М":

"Miscela"- смес

"Macinatura"-смилане

"Mano del barista"-ръката на бармана

"Macchina da caffè"-кафе-машината

"Manutenzione"-поддръжка

Според легендата кафето идва в Европа през 1615 благодарение на венецианските търговци, които поддържат активни връзки с Близкия изток. Там пък кафето пробива най-вече заради забраната в Корана да се пие алкохол.

Първото кафене в Италия е "Caffè Florian" във Венеция. То все още съществува - неговите маси гледат към прочутия площад "Сан Марко".

Основано през 1720 от Флориано Франческони с името "Alla Venezia trionfante" (На триумфиращата Венеция), кафенето бива прекръстено по-късно от посетителите му, сред които има и многобройни известни личности - Д'Анунцио, Пруст, Голдони, Казанова.

Пито в умерени дози, кафето стимулира концентрацията и влияе добре на здравето, казват италианските експерти.

"Не е вярно, че кафето влияе зле на сърцето и че увеличава нивото на холестерола. Кофеинът подсилва паметта и защитава от зъбен кариес. Освен това кафето има и диуретичен ефект, ускорява метаболизма и улеснява храносмилането, стимулира производството на слюнка и на стомашни сокове. На всичкото отгоре подобрява и настроението", твърди известният експерт по хранене от Милано Никола Сорентино.

Според него осем чашки еспресо на ден е дозата, която всеки любител на кафе може да си позволи.

В Италия пиенето на кафе си е направо изкуство, освен че е и ритуал, от който никой италианец при никакви обстоятелства не би се отказал.

1. Еспресо (espresso)

75 на сто от любителите на кафето на Апенините предпочитат този вид кафе. 14 милиарда чашки еспресо се консумират всяка година в Италия.


2. Дълго (lungo)

Не е вярно, че дългото кафе съдържа по-малко кофеин от еспресото. Колкото е по-дълга екстракцията на кафе, толкова по-голяма част от него преминава в напитката.

3. Петнисто (macchiato)

Прибавянето на топло или студено мляко към кафето премахва горчивия му вкус. Някои поръсват и съвсем малко канела.

4. Подправено (corretto)

Оригиналната подправка е ракията, която трябва да бъде от най-високо качество. В Италия се използват обаче и коняк или алкохолната напитка "Самбука", която наподобява българската мастика.

5. Без кофеин (decaffeinato)

Не е съвсем лишено от кофеин, а просто съдържа по-малко кофеин. В едно еспресо има средно 65 мг кофеин, а в caffè decaffeinato има 5 мг кофеин

6. Марокино (marocchino)

Наподобява малко капучино. Сервира се в стъклена чашка с капната млечна пяна отгоре и поръсено с какао.

7. Ечемичено кафе (caffè d'orzo)

Придобива се от печен и смлян ечемик. Може да се пие от всички и по всяко време, тъй като не съдържа кофеин.

8. Шекерато (shakerato)

Това е студено и освежаващо кафе, защото при направата му се използва и лед. Със сигурност е най-предпочитаната през лятото напитка.

9. Капучино (cappuccino)

Пие се най-вече със сутрешната закуска. Приготвя се, след като към кафето се прибави мляко на пяна.

10. Разтворимо (solubile)

Този вид кафе обикновено се избягва от познавачите на кафето. Най-разпространено е в англосаксонските страни. Голяма чаша съдържа около 35 мг кофеин.

prontosofia.com





{START_COUNTER}